Als je zelf gaat reizen, dan betaal je kosten per voertuig dat je gebruikt, hierbij komt vaak persoonlijk contact kijken. Bij een pakket werkt dit totaal anders. Vrijwel alle vervoerders rekenen met een totaalprijs. Een pakket versturen naar het buitenland is hierdoor ook niet duur, dit komt omdat er vaak honderden pakketten tegelijk vervoerd worden. De kosten worden dan ook verdeeld over deze verschillende zendingen. Maar wat bepaalt nu de kosten voor je pakket? We hebben 5 factoren voor je uitgelicht.

Gewicht

Deze factor is best vanzelfsprekend, hoe meer het pakketje weegt, hoe meer het pakketje kost om te verschepen. Een licht pakket versturen is dan ook goedkoper dan het versturen van een zwaar pakket. Dit komt onder andere doordat de brandstof kosten toenemen bij een zwaarder pakket.

Afmetingen pakketje

De grootte van het pakketje speelt ook een rol in de prijs van het vervoeren van een pakketje. Hierbij wordt de kubieke maat berekend door middel van de som; Hoogte x Lengte x Breedte. Een groot pakket versturen is duurder dan het versturen van een klein pakket. Dit komt doordat de ruimte in een laadruim beperkt is.

Manier van transport

Er zijn verschillende transportmogelijkheden wanneer we praten over het vervoeren van goederen. Elke manier van vervoeren kent zijn eigen prijskaartje. Over het algemeen is transport via de lucht het duurst, daarna komt land, en over het water is het goedkoopst.

Totale reisafstand

De afstand die een pakket moet afleggen speelt een ook een rol in de prijs van het versturen van een pakketje is de totale reisafstand die het pakketje aflegt. Dit is ook vrij vanzelfsprekend, er wordt meer brandstof verbruikt en voertuigen slijten meer. Hoe groter de afstand tussen punt A en punt B, hoe meer er betaald moet worden om het pakketje te versturen.

Spoedlevering

Een spoedig pakket is een duur pakket, dat is hoe deze factoor over het algemeen werkt. Als het pakketje er de volgende werkdag moet zijn dan moet de vervoerder snel handelen, en dit kan prijzig uitpakken. Dit werkt ook de andere kant op, als een pakket 3 weken op zich kan laten wachten zal de prijs van verzending een stuk minder zijn. Een vervoerder heeft namelijk meer tijd om vrachten samen te voegen of te combineren, dit drukt te kosten.

Ook interessant