mj mediation

5 Tips voor de saaie leraar

Geplaatst op

Niet elke docent motiveert de leerlingen. Maar hoe kan je dit wel doen? In deze blog geven we een aantal tips voor het motiveren van studenten tijdens jouw lessen.

Vertel duidelijk waarom?

Voor leerlingen is het heel demotiverend wanneer je niet weet wat je met de lesstof in het dagelijks leven kunt doen. Het verband tussen de lesstof en ‘later’ is ook heel belangrijk. Want wat doe je nou met de lesstof nadat je klaar bent met school?

Koppelen aan de actualiteit

Omdat scholieren het graag hebben over dagelijkse gebeurtenissen en willen begrijpen en verklaren. Zouden zij graag met de klas naar het nieuws kijken en daar met zijn allen over discussiëren. Filosofie wordt ook veel genoemd als mogelijkheid om te reflecteren op de buitenwereld.

Lesstof koppelen aan de praktijk

Veel studenten vinden het fijn om lessen te krijgen die zich richten op hun latere leven. Daarom zou het nog niet zo gek zijn om opdrachten te verzinnen die zij moeten uitvoeren bij bedrijven, buurtonderzoek doen of een project die zij buiten school moeten uitvoeren. Het is ook goed om hun vaardigheden aan te leren zoals: solliciteren en presenteren. Veel leerlingen willen graag kennis maken met toekomstige werkplekken.

Wees positief

Humor en geduld scoren altijd goed bij de scholieren. Het helpt ook als jij als  vacature docent nederlands, de leerlingen positief benadert en dan ook oog hebt voor de persoon. Veel scholieren willen zich eerder inzetten voor een docent die hen laat meedenken over de lessen. Ze willen graag gehoord worden. Het is wel belangrijk dat je weet dat je als docent geen vriend of ouder bent van de leerlingen. Je bent leraar, orde houden tijdens de lessen is ook een belangrijke taak.

Werkvormen variëren

Het is belangrijk om genoeg af te wisselen. Altijd hetzelfde doen binnen een vak als de hele dag, gaat heel erg vervelen. IPad onderwijs werkt dan ook niet goed wanneer dit alle lesstof vervangt. Geen enkele leerling wilt elk lesuur achter zo’n scherm zitten. Schrijven of lezen uit een boek, een discussie voeren of een goed verhaal horen zijn ook prettige en leuke manieren om iets te leren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden