Voor een startup kun je verschillende vormen gebruiken, een daarvan is de bv. Deze rechtsvorm komt met een aantal voordelen die we in deze blog een voor een zullen behandelen. Als ondernemer is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt voor de vorm van je bedrijf. Zo start je direct goed. Kijk snel met ons mee en laat je inspireren!

Wat is een BV?

Een BV is een besloten vennootschap, dit betekent dat de onderneming op naam kan staan van jezelf of meerdere mensen. Een BV heeft aandelen en deze staan op naam van de mensen waarvan het bedrijf is. Deze aandelen kun je niet verkopen. Een BV is een rechtspersoon, wat zoveel inhoudt als, dat de aandeelhouders qua privé vermogen beschermd zijn tegen het faillissement van de BV. Deze rechtspersoon kan namelijk ook failliet gaan en zelfs contracten aangaan. Wanneer de BV failliet gaat zijn de aandeelhouders veilig.

Wat zijn de voordelen van een BV?

  • Er zijn een aantal verplichtingen verbonden met de standaardbv, namelijk:
  • Je betaalt geen 52% belasting over inkomstenbelasting, maar 20% a 25% over de winst
  • Meerdere BV’s kunnen hangen onder een holding. Zo kun je kapitaal in de holding (het moederbedrijf) veiligstellen en met werkbv’s (die hangen onder de holding) ondernemen en risico lopen. Wanneer de werkbv’s failliet zouden gaan, dan kan er geen beslag worden gelegd op het kapitaal in de holding.

Taken scheiden

In tegenstelling tot een eenmanszaak ben je bij een BV niet noodzakelijkerwijs als eigenaar ook de operationeel directeur. Het kan zijn dat je die taken aan een ander geeft, terwijl je zelf algemeen directeur of CEO bent. Met een BV is het dus mogelijk om verschillende taken officieel te scheiden. Dat maakt een bedrijfsstructuur een stuk overzichtelijker en professioneler. Dit is nog een extra voordeel van een BV: dat deze rechtspersoon professioneler oogt dan een eenmanszaak of VOF.

Hoe start ik een BV?

Het is vrij eenvoudig om een BV op te richten. Tegenwoordig kun je bij gespecialiseerde partijen online een bv oprichten voor zo’n 325 euro, dit scheelt zo’n 700 euro met offline notarissen. Wil je een BV voor iemand anders oprichten, dan moet je gevolmachtigd zijn en ook daadwerkelijk naar de notaris in kwestie gaan, want je moet je op een ordentelijke manier kunnen legitimeren en de papieren van volmacht kunnen laten zien.

Conclusie

Wanneer je de zaken groter aan wilt pakken en het niveau van de eenmanszaak wilt overstijgen, overstegen hebt of wilt overslaan, is het een goed idee om een BV op te richten. Deze biedt je veel voordelen en zal de groei van je bedrijf direct vanaf het begin, binnen een goed kader laten voltrekken.

Meer weten?

Heb je meer vragen over het runnen van een bedrijf? Lees dan lekker door op onze site. Daar vind je allerlei tips waar je verder mee kunt. Kijk wat onze partners doen en volg het laatste nieuws.