mj mediation

Het voordeel van het oprichten van een stichting

Geplaatst op

In Nederland zijn er veel ondernemers die jaarlijks een BV oprichten om zo bepaalde belastingvoordelen te hebben en ook gemakkelijker aandelen uit te kunnen geven. Daarnaast is het met een BV heel gemakkelijk om een scheiding te maken tussen de eigenaar en de directeur, dus degene van wie het bedrijf is en degene die bijvoorbeeld de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf stuurt. Steeds meer mensen zijn ook op de hoogte van de mogelijkheid om een stichting op te richten en wat daar de voordelen van zijn. Deze blog is geschreven voor mensen die het allemaal nog niet weten. Lees daarom snel verder om je te laten informeren wat een stichting oprichten aan voordelen biedt. 

Verschillende voordelen van een stichting

Net zoals bij een BV is een stichting een bepaalde rechtsvorm die ervoor zorgt dat degene die de stichting runt niet gerechtelijk aansprakelijk is of in ieder geval beperkt aansprakelijk als het gaat over eventuele schulden. Dit betekent dus dat de bestuurders niet persoonlijk aansprakelijk zijn. Er is niet zoiets als een typische taak voor een stichting; er kan van alles aan werkzaamheden of activiteiten ondergebracht worden in een stichting. Door de overzichtelijkheid van de structuur van een stichting wordt deze rechtsvorm vaak gebruikt op lokaal niveau om bijvoorbeeld een vereniging of organisatie op poten te zetten. Een structuur van de stichting bestaat vaak uit een algemeen bestuur, waar een penningmeester, secretaris en een voorzitter in zitten. Variaties hierop zijn mogelijk. 

Stichting en winst maken 

Er gaat een misvatting de ronde dat een stichting geen winst zou mogen maken. Een stichting mag wel winst maken, maar ze mag geen winstoogmerk hebben. Ook is het zo dat de vaste krachten die aan het werk zijn voor een stichting gewoon salaris uitbetaald mogen krijgen. Ook degene die in het bestuur zitten. We raden je aan wanneer je wel echt een winstoogmerk nastreeft, eerder te gaan voor bijvoorbeeld een BV. Ook deze rechtsvorm beschermt je op verschillende manieren om zo het ondernemersrisico te beperken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden