Geplaatst op
Een debiteur is een klant die een openstaande betaling heeft. Door je klanten een bepaalde tijd te geven om een rekening te betalen, geef je ze het vertrouwen dat ze betalen en dit kan je relatie met de klant verbeteren. Echter, je zult merken dat debiteurenbeheer soms erg veel voeten in de aarde kan hebben. Zeker als het aantal debiteurendagen de pan uit rijst. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw portfolio sneller betaalt?
Bereken eerst het huidige aantal debiteurendagen
Het juiste aantal debiteurendagen hangt af van jouw bedrijf en je bestaande cashflow. De meeste mkb’ers gebruiken een formule om de omloopsnelheid van debiteuren te berekenen. De meest gebruikte formule is: (gemiddeld debiteuren saldo / omzet) x 365 dagen.
Het verminderen van de omloopsnelheid van debiteuren
Na het berekenen van het aantal huidige debiteurendagen is het tijd om doelen te stellen om dit aantal te verlagen. Dit kun je doen door middel van de tips die je hieronder leest.
Bieden van korting of incentives
Een van de meest gebruikte manieren om mensen sneller te laten betalen is om kortingen aan te bieden als ze voor een bepaalde termijn betalen. Het geven van een korting is voor veel bedrijven een grote motivator om snel te betalen. Kies bijvoorbeeld voor 1,5% korting op het factuurbedrag als ze binnen 7 dagen betalen en een korting van 1% als ze binnen 2 weken betalen.
Boetes bij laat betalen
Het tegenovergestelde van de bovenstaande tip is om een boete te rekenen voor laatbetalers. Het krijgen van een boete voor te laat betalen kan een sterke motivator zijn om facturen op tijd te betalen. Maar let op: dit is een negatievere insteek dan een korting bieden voor snel betalen. Het zou bij sommige bedrijven een negatief beeld scheppen over je bedrijfsvoering.
Schakel een factoring bedrijf in
Heb je geen zin om je druk te maken over betaaltermijnen? Tegenwoordig heb je factoring bedrijven die je debiteurenbeheer uit handen kunnen nemen. Je ontvangt dan binnen 24 uur het factuurbedrag op je rekening en het factoringbedrijf gaat erachteraan. Meestal draag je een klein percentagebedrag van de factuur af, maar je hoeft je nooit meer druk te maken om een bepaalde debiteur.