Geplaatst op
Heb jij het in je om geschillen op te lossen? Ben jij altijd al degene geweest die de vrede moest bewaren tussen ruziënde mensen? Waarom word je dan niet een mediator? Mediation is een type conflictbemiddeling waarbij een bemiddelaar zorgt voor neutrale interventie. Je zorgt dus dat beide partijen (of meerdere partijen) hun woord kunnen doen en tot een oplossing komen. Maar wat moet je doen en kunnen om een succesvol mediator te worden?
Mediation is een beroep: onderscheid jezelf
Er zijn in Nederland verschillende mediation kantoren en zelfstandige mediators die voor conflictbemiddeling zorgen. Als beginnend mediator moet je er dus voor zorgen dat jij iets unieks weet te bieden. Een goede mediator weet zijn ego opzij te zetten en laat zich niet leiden door emotie. Zorg er dus voor dat je bij al jouw klanten rust kunt uitstralen, maar wel durft in te grijpen als het de verkeerde kant op gaat. Je moet het gesprek aanvoelen en in goede banen leiden. Hoe ga jij dit aanpakken? Door jezelf te onderscheiden, zullen klanten over je praten en je aanraden. Zo bouw je steeds verder aan je netwerk en vergroot je jouw klantenbestand. Als je zelfstandig gaat beginnen raden we aan om een merknaam te nemen. Een merknaam registreren zorgt ervoor dat je vrijwel “uniek” blijft als merk. Dit is belangrijk omdat er veel competitie heerst als zelfstandig mediator.
Hoe word je mediator?
Allereerst moet je natuurlijk wel een opleiding volgen. We raden aan om goed van te voren na te gaan bij jezelf wat voor soort mediator je wilt worden, dit heeft namelijk invloed op de opleiding die je gaat volgen. Ligt de focus bijvoorbeeld op het aanleren van interventies of op het persoonlijk begeleiden van mensen? Je kunt een juridisch dienstverlener worden maar ook een familiemediator zijn. Ook kun je helpen om relaties weer op de rails te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan families die op randje van scheiding liggen of relaties die stuklopen en een impuls nodig hebben. Dan ben je eigenlijk dus meer een relatiecoach dan een mediator. Nogmaals, bedenk je goed wat jouw kracht is: wil je mensen helpen op gevoel of op basis van regelgeving?