mj mediation

Is je auteursrecht of je intellectueel eigendom geschonden?

Geplaatst op

Het is juridisch niet zonder meer toegestaan om met financieel gewin ten gevolge hiervan, andermans eigendommen te gebruiken. Het maakt in deze niet per se uit of het nu gaat om een fysiek eigendom of een eigendom wat iets minder tastbaar is. Denk hierbij aan een idee, een verhaal, een afbeelding, een muziekstuk of een video. Wanneer je namelijk te maken hebt met een zogenaamd werk waar auteursrecht op berust of iets wat valt onder andermans intellectueel eigendom, dan dien je bij de auteur schriftelijk toezegging te krijgen om het werk te kunnen gebruiken. In deze blog willen we hier graag wat dieper op ingaan.

Stap #1: neem contact op met de tegenpartij

Wanneer je bijvoorbeeld een artikel op het internet tegenkomt wat identiek is aan het jouwe, of wanneer je ziet dat een ander bedrijf een logo gebruikt wat jij hebt ontworpen, dan zal je eerste reactie mogelijk verbazing zijn. Het is namelijk niet iets wat veel mensen zichzelf op voorbereiden. Toch gebeurt het regelmatig dat andermans werken of intellectueel eigendom door andere partijen wordt gebruikt. Wanneer je verbazing enigszins is weggezakt, dan kun je de eerste stap nemen. Die eerste stap is het contact opnemen met de partij in kwestie. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat deze partij er geen erg in had dat de werken auteursrechtelijk beschermd waren. Door het met ze te bespreken, is er een goede kans dat zij eenvoudigweg de afbeelding, de video, het artikel, het muziekstuk of wat voor eigen werk het hier ook betreft, zullen verwijderen van hun platform.

Stap #2: Laat je informeren over auteursrecht en intellectueel eigendom

De mogelijkheid bestaat dat de tegenpartij aangeeft dat ze niet van plan zijn om de zaken aan te passen. Dit kan zijn om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat zij betwisten of jij daadwerkelijk de eigenaar bent van het werk of het idee. In een dergelijk geval is het belangrijk dat je je goed laat informeren aangaande je rechten voor wat betreft auteursrecht en ander intellectueel eigendom. Deze zaken verschillen soms een beetje per land. Ben je woonachtig in België, dan kun je het beste kijken op de website van Jump Trademarks . Daar tref je alle nodige informatie om meer te weten te komen over het auteursrecht en andere rechten die te maken hebben met het intellectueel eigendom in België. 

Stap #3: Volgende stappen

Als het blijkt dat je toch in je recht staat en er daadwerkelijk sprake is van een schending van je auteursrecht of je recht van intellectueel eigendom, dan kun je hier opnieuw mee naar de tegenpartij gaan. Mochten ze nog steeds niet overtuigd zijn van je gelijk in deze zaak, dan kun je verdere juridische stappen zetten.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden