mj mediation

Wanneer heb ik een echtscheidingsadvocaat nodig?

Geplaatst op

Je denkt er niet aan als je in het huwelijksbootje stapt, maar het is een reële mogelijkheid. Een groot deel van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dat is een bijzonder zwart scenario waar je liever niet mee te maken krijgt, maar waarbij de slechte omstandigheden het vaak een dwingende zaak maken: ´het ging echt niet meer´. Dan is het erg prettig om een echtscheidingadvocaat in de arm te kunnen nemen. We nemen in deze blog met je door hoe dit precies zit.

Wanneer is een echtscheidingsadvocaat verplicht?

Bij elke echtscheiding en bij een ontbinding van het geregisteerd partnerschap waarbij kinderen zijn betrokken, is het verplicht om een echtscheidingsadvocaat te nemen. Dat kan in twee vormen: of je neemt er samen een, om zo alles netjes te kunnen regelen of jullie nemen er allebei een- wanneer je er samen niet uitkomt. Een advocaat behartigt de belangen van jullie beiden of van een van jullie. Er zijn verschillende dingen waarmee deze advocaat je kan helpen:

  • het opstellen van het ouderschapsplan;
  • indienen verzoek om het huwelijk of het geregisteerd partnerschap te ontbinden;
  • behartigen van de belangen van een van jullie, om zo een eis te bevechten (vechtscheiding);

Mediator

Er is een mogelijkheid om de advocaat later in de arm te nemen en eerst te gaan voor een mediator. Deze laatste expert is een meester in gesprekstechnieken en weet op den duur de angel uit het gesprek te halen. Dat laatste wil zeggen dat de mediator:

  • begrip en inzicht probeert te kweken voor het standpunt van de ander+
  • door conflicten te benoemen en uit te praten: wat speelt er nu eigenlijk op de achtergrond? De ex-partners kunnen aardige wat negatieve gevoelens jegens elkaar koesteren, dus is het niet onverstandig om deze dingen uit te sprekend;
  • helpt met het maken van afspraken en het vaststellen van een plan;

Met de hulp van een mediator is het vaak een stuk sneller geregeld en kan de advocaat ook later in het proces betrokken worden. Dat scheelt aardig in de kosten voor de advocaat. Deze kan dan als alles afgesproken is de scheiding verzoeken aan de rechtbank.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden