mj mediation

Wanneer mag je werkgever je ontslaan?

Geplaatst op

Nederland is een land waarin op het gebied van arbeidsrecht en ontslagrecht de werknemer vaak sterk beschermd wordt voor ontslag. In tegenstelling tot een land als de Verenigde Staten van Amerika, mag een werkgever hier in Nederland je niet zo maar ontslaan. Als een werkgever je wil ontslaan, dan zal hij eerst een aantal juridische stappen moeten doorlopen. In deze blog leggen we je uit wanneer een werkgever je mag ontslaan.

Redenen voor ontslag

Er zijn diverse hoofdredenen die je werkgever kan opperen als hoofdreden voor het ontslag. Dit zijn o.a.:

Bedrijfseconomische redenen

Dit kan betekenen dat het bedrijf financieel failliet kan gaan als er geen ontslagen plaatsvinden.

Verminderd goed functioneren

Als je prestaties tegenvallen nadat er vanuit de werkgever meerdere malen getracht is om dit onder de aandacht te brengen en te verbeteren, dan kan een werkgever je op deze grond ontslaan.

Arbeidsconflict

Een verstoorde arbeidsrelatie kan, als deze niet op tijd wordt opgelost, leiden tot een arbeidsconflict. In die gevallen is een samenwerking niet meer mogelijk en ontslag gerechtvaardigd.

Langdurige arbeidsongeschiktheid

Als je langer dan 2 jaar ziek bent, dan is het niet meer wettelijk verplicht dat de werkgever het arbeidscontract in stand houdt. Hij is dan niet langer verplicht je salaris uit te betalen en je zult dan een uitkering van UWV mogen ontvangen.

Onbehoorlijk gedrag

Gedraag je je onbehoorlijk door bijvoorbeeld mensen onfatsoenlijk te bejegenen, bedrijfseigendommen vernielen of anders, dan is ontslag gerechtvaardigd.

Wat is ontslag met wederzijds goedvinden?

Ontslag met wederzijds goedvinden is een situatie waarbij een werkgever je een beëindigingsovereenkomst aanbiedt; het arbeidscontract wordt dan onder de daarin genoemde voorwaarden ontbonden. Ga je niet akkoord met de voorwaarden? Dan moet de werkgever je ontslag voorleggen bij de kantonrechter. Bepaal dus voordat weigert om te tekenen wat je kansen zijn. Als er reeds een dossier is opgebouwd, kan het mogelijk in je voordeel zijn om akkoord te gaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden