mj mediation

Wat mag een werkgever vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

Geplaatst op

Bij een sollicitatiegesprek wil je graag goed voor de dag komen. Je trekt je goede overhemd aan, poetst je schoenen en bereid je voor op een prettig maar belangrijk gesprek. Je wil graag zo veel mogelijk informatie aanbieden aan je potentiële nieuwe werkgever. Hoe meer ze over je weten, hoe beter! En de werkgever wil natuurlijk graag zo veel mogelijk over je te weten komen zodat hij een weloverwogen beslissing kan nemen alvorens ze je afwijzen of een contract aanbieden. Er zijn echter wel grenzen aan wat een werkgever mag vragen. Sommige persoonlijke vragen zal je niet snel te horen krijgen. Let dus op wanneer je potentiële toekomstige werkgever een van de onderstaande punten aanstipt tijdens het gesprek.

✘ “Heb je een kinderwens?”

Dit is een vraag die door werkgevers wel eens aan je gesteld zouden kunnen worden als je een (jonge) vrouw bent. Hoewel het vaderschap qua financiële last voor het bedrijf nog wel meevalt, is het zwangerschapsverlof voor de vrouw vaak veel duurder aangezien een vrouw dan vaak maandenlang niet meer werkt, maar wel salaris ontvangt.

“Heb je bepaalde gezondheidsklachten?”

Als je een ziekte hebt of aandoening die mogelijk problemen zouden kunnen geven tijdens het werk, dan heeft een werkgever het recht om dit te weten. Let op dat je verplicht bent om dit zelf aan te geven, ook als de werkgever hier niet zelf naar vraagt. Medische omstandigheden die (vermeend) geen invloed zullen hebben op het functioneren, mag je voor jezelf houden.

✔ Verzoek tot een assessment

Je potentiële toekomstige werkgever mag je vragen om deel te nemen aan een assessment. Hierbij wordt je op verschillende onderdelen getest die relevant zijn voor je toekomstig functioneren binnen de baan waarvoor je hebt gesolliciteerd. De werkgever mag een assessment verplichten als harde eis om naar de volgende sollicitatieronde.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden