mj mediation

Wat moet je doen bij een mogelijke schending van je auteursrecht?

Geplaatst op

Je kunt niet zomaar zonder toestemming andermans eigendommen voor eigen gewin gebruiken. Of dit nu gaat om een fysiek eigendom of, wat steeds vaker gebeurt, een intellectueel eigendom. Tegenwoordig is het voor mensen steeds eenvoudiger om andermans werken te gebruiken. Denk maar aan het gebruiken van muziek voor onder een filmpje op Instagram of YouTube of zoals afbeeldingen voor op je eigen website of blog. Heb je zelf bijvoorbeeld een artikel geschreven en kom je deze tegen op andermans website? Heb je een muziekstuk opgenomen en hoor je deze nu terug onder een filmpje op het Internet? Dan sta je in je recht om juridische stappen te zetten.

Eerst een waarschuwing

Het is doorgaans goed gebruik om als eerste de persoon of het bedrijf in kwestie een waarschuwing te doen en aan te geven dat je vermoedt dat er sprake is van schending van auteursrechten of intellectueel eigendom. Het is namelijk heel goed mogelijk dat met enkel een waarschuwing, de zaak is opgelost omdat veel partijen dan besluiten om het muziekstuk, de afbeelding, de video etc. niet langer te gebruiken.

Controleer je rechten

Als je wilt weten of een afbeelding, een muziekstuk, een video of een ander iets wat je hebt gemaakt beschouwd kan worden als jouw intellectuele eigendom, dan is dit een tamelijk ingewikkelde vraag. Een vervolgvraag is ook of de partij je auteursrecht heeft geschonden op basis van deze eerder vastgestelde zaak. Als dat zo is, dan kun je mogelijk recht hebben op een vergoeding van deze partij. Niet bij alle vormen van auteursrecht is dit het geval. Je doet er dus goed aan om je ideeën en de dingen die je hebt gemaakt zoals afbeeldingen, muziek of video’s te toetsen bij een expert. Wij adviseren je om te kijken op de website van intellectueeleigendom.nl om meer informatie te krijgen over de toetsing en registratie van een merk.

Juridische stappen

Wanneer het niet is gelukt om de tegenpartij te overtuigen van je gelijk, dan zul je je gelijk hogerop moeten zoeken. Het is mogelijk om juridische stappen te nemen, maar let er wel op dat je dit altijd goed geïnformeerd doet. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat een advocaat of jurist je adviseert om deze stappen niet te zetten om verschillende redenen zoals een lage slagingskans.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden