mj mediation

Welke spullen mag ik na een scheiding sowieso houden?

Geplaatst op

Een scheiding brengt vaak veel emotie en praktische zaken met zich mee. Juridisch moeten er een aantal dingen worden geregeld en de goederen en jullie vermogen moeten op de juiste manier worden verdeeld. De te verdelen zaken zijn dingen zoals de inboedel, goederen, geld, de huisraad, auto en eventuele huisdieren. Toch zijn er een aantal spullen en zaken die persoonsgebonden zijn en daarom een ‘verknochte’ goederen zijn, waardoor je die niet hoeft te verdelen. Een mediator of advocaat kan jullie helpen bij het proces en weet welke goederen ‘verknocht’ zijn en wat jullie eerlijk moeten verdelen. 

Wat zijn verknochte goederen? 

Verknochte goederen zijn spullen die je niet hoeft te verdelen, maar echt verbonden zijn met een individu. Deze vallen dan ook buiten de gemeenschappelijke goederen. Een verknocht goed kan naast ‘positieve’ en waardevolle spullen ook ‘negatieve’ dingen bevatten, zoals schulden. Het voordeel van verknochte goederen is dat je geen onnodige conflicten krijgt over het verdelen van deze spullen.

Persoonsgebonden spullen

Echt persoonsgebonden spullen hoef je niet te verdelen en kan de ander ook niet claimen, zoals je eigen kleding, alle sieraden zoals, kettingen, horloges, ringen en oorbellen en studieboeken.

Erfenissen, schenkingen en specifieke uitkeringen

Vaak wordt het gezamenlijk vermogen verdeeld, toch behoud je bepaalde erfenissen, schenkingen en uitkeringen, zoals smartengeld helemaal zelf. Je partner kan hier niet de helft van opeisen. Bij een erfenis hoef je het niet te verdelen als er een uitsluitingsclausule voor is opgesteld in het testament op de schenkingsakte. Wanneer dit niet het geval is, moet je in veel gevallen een erfenis verdelen. 

Stel dat jij de gehele inboedel behoudt

Wanneer de inboedel niet wordt verdeeld, maar bij een persoon blijft kan de ander een compensatiebedrag vragen. De persoon die de inboedel houdt betaalt de ‘benadeelde’ een geldbedrag om diegene uit te kopen, om de gehele inboedel te mogen houden. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van de waarde van de goederen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden